Bonefast
Image default
Bedrijven

De Nederlandse veehouderij

Er zijn heel veel boeren in Nederland. De grootste groep boeren zijn de veeboeren en dan vooral de boeren die koeien houden voor melk of vlees. De meeste koeien worden gehouden voor de productie van melk. Koeienmelk en de producten die ervan worden gemaakt zijn dan ook een essentieel onderdeel van de Nederlandse economie. Dat is niet alleen omdat wij er zelf zoveel van consumeren, maar ook vooral omdat het een van onze belangrijkste exportproducten is.

De veehouderij van koeien is niet per se de makkelijkste tak van sport. In de eerste plaats heb je natuurlijk te maken met levende dieren die feitelijk als machines fungeren, maar je product is natuurlijk ook nog eens erg bederfelijk. Het is daarom dan ook heel belangrijk dat de melk zo snel mogelijk wordt gekoeld met een goede voorkoeler. De voorkoeler zorgt ervoor dat de melk direct uit het dier al gekoeld wordt, waardoor de houdbaarheid van het product wordt verlengd tot het proces van pasteurisatie of sterilisatie begint. Bovendien is een voorkoeler ook nog eens een zeer milieuvriendelijke methode, waardoor je ook nog eens aansprak kunt maken op een fijne subsidie.

Naast de goede behandeling van het product, is het natuurlijk ook ontzettend belangrijk dat je goed met de dieren omgaat. Een goede cowhouse is daarom essentieel. Deze cowhouse moet het dier in ieder geval 3 meter rondom bieden. Dat is als het ware de natuurlijke ruimte van de koe. In deze ruimte kan zij namelijk goed gaan liggen maar ook weer opstaan. Dat voorkomt dat de koe te lang blijft liggen en daardoor vervelende doorligplekken krijgt of pijn krijgt aan de gewrichten. Gelukkig zijn de meeste Nederlandse veeboeren erg begaan met hun dieren. De Nederlandse overheid stelt dan ook strenge regels om het welzijn van de dieren te kunnen garanderen en te verzekeren.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/