Bonefast
Image default
Energie

Is een warmtekrachtkoppeling (WKK) iets voor u?

Energiekosten kunnen soms hoog oplopen. Het is dan ook meer dan normaal dat we hierop willen besparen. Als we spreken over energie denkt bijna iedereen aan elektriciteit. Echter behoort warmte ook nog tot energievoorziening. Misschien is een warmtekrachtkoppeling de oplossing voor een hoge energierekening.

Wat is een warmtekrachtkoppeling?

Meestal worden warmte en elektriciteit gescheiden geproduceerd. Meeste huizen beschikken dus over meerdere installaties waar die energie wordt opgewekt. Elektriciteit wordt meestal door grote centrales geproduceerd en getransporteerd via het net naar de eindgebruiker. Voor warmte is dit bijna onmogelijk en daarom produceert men dit aan de hand van een boiler of ketel.

Een warmtekrachtkoppeling of WKK zorgt ervoor dat warmte en elektriciteit in eenzelfde installatie worden gemaakt en met eenzelfde brandstof. Hierdoor is er minder energieverlies bij het produceren van warmte.

Warmtekrachtkoppeling voor particulieren

Vaak dient een warmtekrachtkoppeling voor grote bedrijven en gebouwen. Vandaag de dag is er echter de mogelijkheid om dit toe te passen op gezinswoningen met een micro-wkk of micro-warmtekrachtkoppeling.

De werking van een micro-warmtekrachtkoppeling is hetzelfde als die van een gewone warmtekrachtkoppeling. Op het moment dat er een warmtevraag plaatsvindt, start de installatie het proces net als een gewone boiler of ketel. Maar tegelijkertijd wordt ook elektriciteit geproduceerd. De grootte van een micro-warmtekrachtkoppeling is te vergelijken met een koelkast.

Rendement en premies

Voor wie veel verwarming nodig heeft (min. 15.000kWh per jaar) is de warmtekrachtkoppeling de perfecte oplossing. De kostprijs van een micro-warmtekrachtkoppeling bedraagt tussen de 7.000 en 10.000 euro. Dit lijkt veel op het eerste zicht maar door minder energieverlies en eigen elektriciteitsproductie kan deze snel worden terugverdient. Bovendien voorziet het Leefmilieu Brussel een premie voor gezinnen die investeren in een warmtekrachtkoppeling.

http://www.callens-emk.be/