Bonefast
Image default
Electronica en Computers

Schade met of door de hoverboard

Ze zijn razend populair bij kinderen: hoverboards. Deze toestellen zijn eigenlijk een soort skateboards, maar dan voorzien van een motortje. Het board is op dezelfde manier te besturen als een skateboard: naar links leunen betekent naar links sturen, naar rechts leunen betekent rechtsaf slaan.

Op internet zijn genoeg filmpjes te vinden van mensen die ongelukken met hun hoverboard hebben. De vraag is dan ook of de verzekering de schade aan of door de hoverboard dekt. Het antwoord is simpelweg: nee. Dit betekent dat het apparaat niet verzekerd is middels een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen of aansprakelijkheidsverzekering. Een hoverboard zelf is niet te verzekeren.

Geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen
Zelfs als men een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen afsluit, zal hij bij schade, veroorzaakt door de hoverboard, toch bot vangen. Het is namelijk niet toegestaan op de openbare weg of op de stoep te rijden. Kortgezegd: het is verboden dit toestel in de openbare ruimte te bedienen.

 

Een hoverboard is weliswaar een motorrijtuig, maar niet goedgekeurd. Het probleem van dit apparaat is namelijk dat het rijtuig geen stuur heeft. Daarom is een auto of een Segway wel goedgekeurd, en dit toestel niet. Om deze reden mag men er alleen binnenshuis of op privéterrein mee rijden. Daarom kan men geen aanspraak maken op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen. Het is ook niet mogelijk een verzekering voor dit toestel af te sluiten.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Wie schade veroorzaakt, krijgt dit meestal vergoed middels de aansprakelijkheidsverzekeringen, zoals de AVP en AVP. Bij schade veroorzaakt door een hoverboard, is dit niet het geval! De enige uitzondering die geldt, is dat (kinder)speelgoed wel binnen de verzekering valt. De voorwaarde is dat het voertuig niet harder mag dan 5, 10, of 16 kilometer per uur. Helaas kunnen hoverboards vaak harder, waardoor de bestuurder geen aanspraak kan maken op de aansprakelijkheidsverzekering bij schade.

 

Brand en diefstal

Hoverboards zijn vaak erg prijzig en kunnen tussen de 300 en 800 euro kosten. Het is dan ook zonde als het dure speeltje gestolen wordt, of vlam vat. Helaas is het niet mogelijk voor een hoverboard een cascoverzekering af te sluiten, zoals dat bij andere goedgekeurde rijtuigen wel het geval is. Een hoverboard valt nooit onder de inboedelverzekering, omdat het hier om een motorrijtuig gaat. Daarom is er geen dekking mogelijk bij bijvoorbeeld schade aan het hoverboard. Als het toestel gestolen wordt of vlam vat, zal de bestuurder geen schade krijgen uitgekeerd. Echter, het risico dat het toestel echt vlam zal vatten, is niet heel groot.

 

Dat wil niet zeggen dat het niet voorkomt. Er zijn gevallen waarbij het toestel wel degelijk brandschade oploopt, bijvoorbeeld door kortsluiting bij het opladen van de accu. Als er brand ontstaat door kortsluiting, is men niet verzekerd voor de schade aan het apparaat zelf. Maar wat als het apparaat vlam vat en daardoor de woning beschadigd raakt? Dan dekt de inboedelverzekering wel de schade aan de inboedel. Let op: een hoverboard is erg populair, gemakkelijk mee te nemen en moeilijk terug te vinden. Daarom is de kans dat het vervoersmiddel gestolen wordt, aanzienlijk!