Bonefast
Image default
Financieel

Investeren in een vakantiepark

Investeren in een vakantiepark: de voor- en nadelen

De laatste jaren wordt het beleggen in vakantiewoningen steeds populairder. Je kunt daarbij denken aan het investeren in een eigen, particulier vakantiehuis of appartement, waarbij je dus zelf alles regelt omtrent verhuur en onderhoud. Maar er komen ook steeds meer mogelijkheden om te participeren in een vakantiepark. Je koopt dan een vakantiewoning op een park en mag daar vervolgens zelf een aantal weken in het jaar verblijven. Voor de overige weken probeert het vakantiepark je woning verhuurd te krijgen. Je krijgt meestal per kwartaal de verdiende huur betaald. Je kan ook investeren in parkings.

 

Hoog rendement, weinig gedoe

Het rendement is gunstig te noemen, gemiddeld ongeveer vier tot vijf procent per jaar, soms zelfs wel zo’n acht procent. Vaak krijg je voor een periode van een aantal jaren een vast rendement gegarandeerd. Bijkomend voordeel is dat je zelf ook een paar weken per jaar in je vakantiewoning kunt gaan logeren, wat een aardige besparing oplevert. En wat natuurlijk ook erg fijn is, is het feit dat het vakantiepark zich bezighoudt met het verhuren van je huis en de administratie eromheen. Jij hebt daar zelf geen omkijken naar.

 

Vrij duur en niet erg waardevast

Dit klinkt heel aanlokkelijk, maar er zitten ook nadelen aan het verhaal vast. In de eerste plaats zijn de vakantiehuizen op een park vaak vrij duur. Dit komt natuurlijk omdat je ook voor de faciliteiten op het park betaalt, zoals een zwembad of een restaurant. En de kwaliteit van de woningen is vaak niet geweldig. Het zijn woningen die snel uit de grond gestampt zijn en ze zijn dan ook niet erg waardevast. Een veiliger belegging met het oog op de langere termijn is bijvoorbeeld het investeren in een hotelkamer. Die zal veel minder snel zijn waarde verliezen.