Bonefast
Image default
Financieel

Wat is een brandverzekering ?

Wat is een brandverzekering?

Een brandverzekering is een verzekering die je afsluit voor je woning of een ander pand en die de schade vergoedt als er onverhoopt brand uitbreekt. Dit betreft zowel de schade aan het gebouw als aan de inboedel. Veel mensen denken dat een verzekering tegen brand wettelijk verplicht is, maar dat is niet het geval. Echter, het kan wel onderdeel zijn van de huurvoorwaarden dat je een brandverzekering afsluit als je een huurwoning betrekt. Ook de verstrekker van je hypotheek zal je in de meeste gevallen verplichten om een brandverzekering te nemen.

 

Hoe wordt de premie bepaald?

Als je een brandverzekering af gaat sluiten, zal de verzekeraar eerst willen inschatten hoe hoog de waarde van je woning en je inboedel is. Je zal daarom een lijst met vragen in moeten vullen. De hoogte van je premie hangt namelijk mede af van de hoogte van het bedrag dat je verzekeraar je zal moeten vergoeden in het geval je huis zou afbranden. Een andere factor die van invloed kan zijn op de hoogte van je premie is de grootte van je woning. Hierbij geldt, hoe groter, hoe duurder. Daarnaast wordt het risico op een brand verhoogd door bijvoorbeeld een dak van stro of het gebruik van andere brandbare materialen zoals hout. Ook een inpandige garage wordt als een verhoogd risico gezien.

 

Uitbreidingen en voorwaarden

Je kunt er in de meeste gevallen voor kiezen om je brandverzekering nog verder aan te vullen tot een compleet pakket aan verzekeringen. Bijvoorbeeld met een inbraak- en diefstalverzekering en een verzekering tegen schade veroorzaakt door natuurrampen. Op die manier krijg je dan een complete woningverzekering. Laat je bij het afsluiten van een brandverzekering altijd goed informeren, met name over het totale verzekerde bedrag. Het maakt nogal wat uit of je de nieuwwaarde van je woning vergoed krijgt, de marktwaarde of de vervangingswaarde.