Bonefast
Image default
Groothandel

Silvent en internationale reguleringen

De missie die Silvent heeft, is duidelijk: werken met perslucht efficiënter en veiliger maken. Om dit te bewerkstelligen innoveert het Zweedse bedrijf aan de lopende band. De producten van het merk, zoals de persluchtpistolen, beschikken over diverse patenten en zeer geavanceerde ontwerpen en technieken om het werken met de producten zo ergonomisch, doeltreffend, efficiënt en veilig mogelijk te maken.

Silvent producten voldoen aan de belangrijkste regels

Wie met perslucht wil werken, moet voldoen aan enkele regels en bepalingen. Zo is de “OSHA” (Occupational Safety and Health Administration) een belangrijke regeling die stelt dat er alleen persluchtpistolen mogen worden gebruikt die als “veilig” zijn aangemerkt. De pistolen van Silvent slagen met vlag en wimpel voor deze test. Dat is maar goed ook, want persluchtpistolen worden vaak in toepassingen gebruikt waar onveilige situaties op de loer liggen. Denk aan het schoonmaken van objecten. Verkeerd gebruik kan leiden tot serieuze  incidenten. Daarom is het monteren van een veiligheidskoppeling voor perslucht altijd aan te raden. Een van de veiligheidsrisico’s die expliciet door de OSHA worden genoemd, is gehoorschade. Daarom zijn er ook limieten qua aantal decibellen dat geproduceerd mag worden met persluchtapparatuur. De persluchtpistolen van Silvent blijven ruimschoots binnen deze limieten. Een ander aspect waar steng op wordt gecontroleerd, is oogschade. Doordat vuil met zeer hoge kracht wordt weggespoten, kunnen deeltjes afketsen en daarbij zijn ogen het meest kwetsbare deel van het lichaam.

Veiligheidskoppeling voor perslucht

Veilig werken met persluchtpistolen kan verder worden verbeterd door een veiligheidskoppeling voor perslucht te monteren. Deze zijn onder andere bij KDS Advies verkrijgbaar. Een veiligheidskoppeling voor perslucht zorgt voor een nog betere en veiligere aansluiting van de slang op het pistool en reguleert de druk. Een veiligheidskoppeling voor perslucht is een goedkope, maar zeer waardevolle extra.

Controle in Europa en Nederland

In Europa kijkt verder de EU Machine Directive mee op het gebied van geluidslimieten. Gehoorschade komt zeer veel voor onder mensen die met perslucht werken of hebben gewerkt en vrijwel zonder uitzondering is deze schade ontstaan omdat de limieten werden overschreden en de apparatuur dus te veel geluid produceerde. Naast de OSHA en EU Machine Directive heeft in Nederland de ARBO-wet eisen voor het veilig werken in de industrieën waarin perslucht wordt gebruikt.