Bonefast
Image default
Hobby en vrije tijd

Gebraden Beenham Uitbenen met Kerst

Gebraden Beenham Uitbenen met Kerst

Recept Beenham
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 1 uur
Opbrengst: veel gelukkigen
Ingrediënten:

  • Lamsbout, op kamertemperatuur (zeer belangrijk)
  • Olijfolie of kruidenkruid (zie hieronder): Als je je eerg lui voelt, koop dan wat voorbereide pesto en wrijf over het oppervlak van de lamsvlees. Je kunt ook creatief zijn en extra kruiden toevoegen aan je smaak (zoals munt, tijm en / of oregano).
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt (gebruik meer of minder naar smaak)
  • 2 theelepels grof gehakte verse rozemarijnblaadjes (stengels verwijderd) of 1 theelepel droge rozemarijnblaadjes
  • 1/4 theelepels grofgemalen zwarte peper
  • 1/2 kop extra-maagdelijke olijfolie
  • 2 eetlepels vers geperste citroensap

Instructies:

Meng in een kleine kom de knoflook, rozemarijn en peper. Voeg vervolgens de olijfolie en citroensap toe. Meng totdat alle ingrediënten zijn gecombineerd.

Denk eraan – Verwijder het gaas rond de lam niet.

Wrijf het kruidenmengsel over de buitenkant van de lamsvlees.

Lees nu de instructies op basis van de temperatuur van je lamskarbonaat.

Kamertemperatuur: om gelijkmatig te koken, mag de lamskarbonaat niet koud zijn – laat het op kamertemperatuur staan, losjes afgedekt, gedurende ongeveer 1 uur of zelfs langer. Deze tijd kan variëren, afhankelijk van hoe groot of klein je lamskarbonade is. Ik kan je hier helaas geen exacte tijd voor geven. Als je het braadstuk niet op kamertemperatuur laat komen, duurt het langer om uw braadstuk te bereiden en zal het minder mals worden. Je braadstuk zal bovendien niet gelijkmatig garen, en je zult eindigen met goed gesneden plakjes op het einde en rauw vlees in het midden. Gebruik je gezonde verstand!

Bevroren: Als jouw uitgebeende lam bevroren is, laat het dan volledig ontdooien in de koelkast. Verwijder het vlees ongeveer 2 tot 4 uur vóór het koken uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Afhankelijk van de grootte van uw gebraad, kan de tijd om op kamertemperatuur te komen variëren. Ik kan je hier geen exacte tijd voor geven. Gebruik je gezond verstand!

 Verwarm de oven voor op 230 graden C.

Dep de lamsbout droog met papieren handdoeken of servetten. Wrijf met uw handen langs de buitenkant van de lamsvlees met olijfolie of met het kruidenkruid (zie hierboven Kruidenkruid).

Zout de buitenkant van uw lamsvlees NIET, omdat zout tijdens het koken vocht uit het vlees haalt. Je kunt desgewenst andere kruiden of kruiden gebruiken, maar ik vind het niet nodig. Ik weet dat sommige mensen hun vlees vóór het koken laten zouten, maar geloof me en zout het NIET – het resultaat is een sappig en heerlijk lamsvlees om je familie en gasten te serveren!

Leg het stuk lamsbout op een braadrek in een zware roestvrijstalen pan of een andere metalen braadpan. OPMERKING: Selecteer een braadslee met zijden van minimaal 8 cm diep. (Ik raad het gebruik van pannen met anti-aanbaklaag af, omdat deze pannen minder geschikt zijn voor het maken van de smakelijke jus.)

Schroei de lam gedurende 15 minuten op de hogere oventemperatuur (230 graden C.) en draai de oven vervolgens naar de laagste temperatuur (160 graden C.) voor de rest van de bereidingstijd.

Bedek het vlees niet.

OPMERKING: Als je elk ander advies dat ik heb gegeven negeert, let dan op – voor een perfect gebraden lamsboutgerecht, investeer in een goede vleesthermometer. Interne temperatuur, geen tijd, is de beste test voor de gaarheid van je vlees en je wilt deze maaltijd niet verprutsen!

Breng de vleesthermometer naar binnen, zodat de tip in het dikste deel van de lamsvlees zit (niet in vet). Kook totdat de lamskarbonade een inwendige temperatuur van 120 graden Celsius heeft bereikt.

Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat ongeveer 15 tot 20 minuten rusten. Vergeet niet dat de lam zal blijven doorkoken tijdens deze rust, zolang deze niet is afgekoeld. De interne temperatuur zal 15 tot 20 minuten varieren tussen de 50 graden C. tot 55 graden C. (medium rood). Als het de bedoeling is om een ​​uur te rusten, zal de temperatuur nog hoger worden. Dus, let op hoe lang je het gekookte lamsvlees laat zitten.
Ongeveer een half uur voor het geschatte einde van de braadtijd begint u de interne temperatuur te controleren.
Leg het gebraden lamsvlees op een groot vleesplank met aan één uiteinde een kuil om het sap te bewaren. Knip het gaas met een schaar af en verwijder het.
Snijd met een scherp mes het vlees over de draad in elke gewenste dikte.

Je mes slijpen

Je kan je mes slijpen met behulp van een slijpstaaf of steen.

Gebruik een aanzetstaal door de rand van het mes over het staal naar beneden en over de stang te trekken en houdt het vleesmes in een hoek van ongeveer 20 graden. Doe dit ergens van 5 tot 10 keer.
Bij gebruik van een wetsteen, houdt je het mes in een zelfde hoek van 20 graden ten opzichte van de steen. Duw het mes heen en weer over de steen en zorg ervoor dat de snede van de hiel tot aan de punt geslepen wordt.

http://www.slijpuniversiteit.nl/slijp-trucs-2/