Bonefast
Image default
Electronica en Computers

Een drone kopen en een verzekering afsluiten

Ga je een drone kopen? Is een drone verzekering nodig?

Een drone kopen en direct na aankoop een verzekering afsluiten. Volgens veel professionals is dit hoe het hoort tegenwoordig. In korte tijd zijn er dan ook al wat speciale drone verzekeraars opgestaan om diverse verzekeringen aan te bieden voor de verschillende drones. Denk aan WA-verzekeringen en Casco. Wanneer is het nu wel en niet verstandig om drones te verzekeren als je deze particulier gebruikt?

 

Particulier een drone met camera kopen

Ga je particulier een drone kopen en wil je weten hoe het zit met de verzekering? Dan kun je eens informatie inwinnen bij de verzekeraar. Bij diverse verzekeraars valt het gebruik van de drone binnen een aanvullende inboedelverzekering, zoals dit voor camera’s ook vaak het geval is. Het kan ook zijn dat drones bij jouw verzekeraar kunnen worden verzekerd met een cameraverzekering. Vraag goed na hoe de dekking er precies uitziet. Heeft de drone een camera ingebouwd zitten of gebruik je een losse camera? Het één kan verzekerd zijn en het ander niet. Ook is het verstandig om na te gaan in hoeverre een fly away gedekt is. Hierbij kan het namelijk zijn dat je de drone niet meer terug kunt vinden. Kun je dan een nieuwe kopen met verzekeringsgeld of niet?

 

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Je moet er altijd rekening mee houden dat er schade kan ontstaan aan je drone of dat je deze kwijt kunt raken als je met een fly away te maken krijgt. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw drone bij een crash schade aan eigendommen van anderen veroorzaakt of, nog erger, persoonlijk letsel. Dit wordt niet gedekt door een aanvullende inboedelverzekering. Vaak kun je wel een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar dit moet je wel navragen bij je verzekeraar. Iedere verzekeringsmaatschappij kent namelijk eigen regels als het om drones gaat.

 

Waarvoor ga je een drone kopen?

De vraag of je echt een verzekering voor je drone nodig hebt is vooral ook afhankelijk van waarvoor je een drone wilt kopen. Wil je deze alleen op vrij eigen terrein gebruiken of wil je grotere afstanden afleggen? Hou jij van stunten met drones of wil je juist rustig aan mooie videobeelden maken? Het is verstandig om hier goed over na te denken, zodat je de risico’s redelijk in kunt schatten. Zo kun je bepalen of je een verzekering nodig hebt als je een drone gaat kopen.

 

Houd je wel aan de regels

Heb je je drone goed verzekerd en gebeurt er iets? Dan wil je er graag van uitgaan dat de verzekering je kosten zal vergoeden. Helaas kun je hier niet altijd van uitgaan. Het is namelijk zo dat je je volledig aan de gebruiksregels moet hebben gehouden. Je moet dus goed op de hoogte zijn van de regelgeving met betrekking tot het hobbymatig gebruik van luchtvaartuigen die onbemand zijn. Heb je je hier duidelijk niet aan gehouden? Dan keert de verzekeraar niets uit.

https://www.dronekiezer.nl/