Bonefast
Image default
Auto

Denk aan de bijtelling

Bij het leasen van een bedrijfsauto geldt dat je bijtelling dient te betalen wanneer je deze privé gebruikt. Als je keurig onder de 500 kilometer per jaar blijft, is er geen haan die er naar kraait. Maar aan dit aantal kilometers zit je erg snel. Houd dus direct vast rekening met bijtelling als je kiest voor het leasen van een bedrijfsauto. De fiscale bijtelling wordt opgeteld bij het fiscale loon van de autogebruiker. Zodra je de zakelijke auto voor privéritten gaat gebruiken, krijg je voor de fiscus een verkapt loon, een vorm van betaling in natura. Dit is toegestaan mits je daar keurig je bijtelling voor betaalt. 

Hoogte bijtelling

Het algemene percentage voor bijtelling bedraagt 25% van de cataloguswaarde. Ga je een bedrijfsauto leasen die een lage CO2-uitstoot heeft, dan zakt het bijtellingpercentage.

Als je van plan bent om heel veel privékilometers met je bedrijfsauto te gaan rijden, kan het daarom zinvol zijn om een zeer zuinige auto te kiezen. Voor een zuinige auto geldt in 2016 een bijtelling van 21% en een volledig elektrische auto kent zelfs maar 4% bijtelling. Uiteraard is het percentage voor laatstgenoemde zo laag om de keuze voor deze auto’s te stimuleren. En dat is voornamelijk omdat er bij een elektrische auto geen sprake is van CO2-uitstoot.

Geen privégebruik

Mocht je een bedrijfsauto leasen en je privékilometers in een andere auto rijden, dan vervalt vanzelfsprekend het hele verhaal over bijtelling. Echter verwacht de belastingdienst wel dat je kunt aantonen dat je minder dan 500 kilometer privé gereden hebt met je bedrijfsauto. Dit betekent dat je een rittenregistratie zal moeten bijhouden en een ‘verklaring geen privégebruik auto’ moet overleggen.

Woon-werkverkeer valt onder zakelijke kilometers, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Je moet ze wel als rit registreren, maar hoeft deze niet te rekenen tot de 500 kilometer die je privé mag rijden zonder bijtelling te betalen.

http://www.bedrijfsautoleasendirect.nl