Bonefast
Image default
Sport

Crosstrainer versus loopband

Crosstrainer versus loopband

Loopbanden en crosstrainers elimineren excuses zoals bijvoorbeeld het slechte weer om niet te hoeven trainen. Ze zijn beiden gemakkelijk te gebruiken en bieden, ongeacht wat je conditie ook is, vele voordelen voor de gezondheid. Net als alle fitnessapparatuur heeft elke soort zijn eigen voor- en nadelen, die meestal afhankelijk zijn van je lichamelijke conditie en wat je trainingsdoelen zijn.

Wanneer is een loopband het beste?

Loopbanden bieden afhankelijk van wat je trainingsdoelen zijn zowel workouts met een lage als met een hoge impact. Je kunt in een langzaam, gecontroleerd snel tempo hardlopen en je kunt het tempo gemakkelijk zelf bepalen. Het trainen op loopbanden kan je botdichtheid verhogen, terwijl je ook meer calorieën verbrandt, dan op een crosstrainer. Als je een cardiovasculaire training wilt volgen en lange afstanden wilt lopen, kan de loopband nauwkeurig de afstand, die je aflegt, registreren. De intensiteit van het hardlopen kan worden verhoogd door het verhogen van de helling van de loopband. Trainen op harde oppervlakken, zoals bijvoorbeeld het asfalt buiten, kan belastend voor het bindweefsel in de benen zijn, maar trainen op het zachte en vlakke oppervlak van de loopband zal volgens Running Planet je risico op letsel flink verminderen.

Voordelen van de crosstrainer

Op de crosstrainer kun je een cardiovasculaire workout volgen, die mild is voor je gewrichten omdat je zonder enkele impact aan het trainen bent. In vergelijking met een training op de loopband is een training op de crosstrainer minder belastend voor de knieën, de heupen en de rug. Afhankelijk van het type crosstrainer bieden sommige modellen ook handvatten om gelijktijdig je armen en benen te kunnen trainen. Hoewel je met een training op een loopband doorgaans meer calorieën kunt verbranden, verbrand je op een crosstrainer met handvatten meer calorieën dan op crosstrainers die alleen een training voor je benen bieden. Tijdens het trainen op een crosstrainer heb je de mogelijkheid om naar voren of naar achteren te trappen, waardoor je verschillende spiergroepen kunt versterken. Door het verhogen van de intensiteit van je training en de helling op de crosstrainer, kun je aan je conditie werken.

Nadelen van de loopband

Hardlopen en wandelen buiten biedt luchtweerstand, waardoor de intensiteit van je training toeneemt. Bij een training op de loopband mis je niet alleen deze weerstand, maar het apparaat doet ook een deel van het werk voor je want de band beweegt automatische onder je voeten door, waardoor je zelf minder inspanning hoeft te leveren. Als je in de buitenlucht loopt of wandelt, kun je de training moeilijker of makkelijker maken door de veranderende ondergrond, als je van het verharde pad afgaat. Het vereist enige oefening om op de bewegende band van een loopband veilig te kunnen hardlopen.

Bot – en gewrichtsproblemen

Hoewel een training op een crosstrainer comfortabeler is dan een training op een loopband, verlies je bij de training op de crosstrainer wel de mogelijkheid om je botdichtheid te verbeteren. Als je pijnlijke gewrichten hebt, kun je beter gebruikmaken van de crosstrainer omdat je dan in staat bent om met minder belasting een effectieve cardiovasculaire workout te krijgen, omdat er geen impact is. Als je probeert om gewicht te verliezen en je geen last hebt van je gewrichten, ben je beter geholpen met een training op de loopband. Zelfs als de crosstrainer handgrepen heeft, zul je tijdens een training op de loopband meer gewicht kunnen verliezen.

Het belang van een goede houding en veiligheid

Voordat je begint met een nieuwe workout routine kun je het beste even overleggen met je arts, welke workout op welk apparaat het beste bij je past. Zowel op de crosstrainer als op de loopband moet je een goede houding innemen en je hoofd recht omhoog houden en je buikspieren strak. Om het risico op letsel te verminderen, kun je tijdens het trainen op loopbanden veiligheidsclips aan je kleding vastmaken, zodat de band stopt stopt met draaien, als je valt. Stop onmiddellijk met de training als je je duizelig, vermoeid of misselijk voelt.

Ga naar www.crosstrainerinfo.nl/ om daar een crosstrainer te kopen die precies goed is voor jou, klik daarvoor op deze link.

http://crosstrainerinfo.nl