Bonefast
Image default
Aanbiedingen

Zes Top tips voor het kiezen van een kast voor de slaapkamer

Zes Top tips voor het kiezen van een kast voor de slaapkamer

Opgeruimde slaapkamer, opgeruimde geest. Het valt niet te ontkennen dat de omgeving waarin u slaapt een aanzienlijk psychologisch effect kan hebben; een ongeorganiseerde slaapkamer kan het stressniveau verhogen, de kwaliteit van uw rusttijd beïnvloeden en een praktische ergernis zijn!

Geschikte opbergruimte is de sleutel om van uw slaapkamer een rommelvrij toevluchtsoord te maken, en een zorgvuldig gekozen kledingkast is het meubelstuk dat de meeste ruimte biedt voor een meer georganiseerd leven. Het kan echter moeilijk zijn om de perfecte opbergmogelijkheid voor je slaapkamer te vinden. Daarom hebben we onze beste tips voor het kiezen van een kast op een rijtje gezet!

1. Gebruik

Er zijn honderden verschillende kasten, vooral kledingkasten, op de markt, van tweedeurs, driedeurs, schuifdeuren, spiegels, inbouwkasten tot vrijstaande kasten. En dat is alleen nog maar het frame – zodra u de deuren opent, zijn er onbeperkte mogelijkheden wat betreft de combinatie en configuratie van hangruimte, laden, legplanken en schoenenrekken die erin kunnen worden verwerkt.
Dus, om te beginnen is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat voor soort opbergruimte heb je voornamelijk nodig? Hangruimte voor kleding, planken voor schoenen, laden voor kleinere kledingstukken, vakken voor cosmetica of accessoires, of een combinatie? Als u precies weet waarvoor uw kast gebruikt gaat worden, kunt u nadenken over de functionaliteit die de kast moet bieden, zodat u de specificaties voor het exterieur en het interieur kunt bepalen.

2. Functionaliteit

Het is belangrijk te weten hoeveel hangruimte u ongeveer nodig hebt in verhouding tot het soort kleding dat u hebt. Als u lange jassen, avondjurken en kamerjassen in de kast wilt opbergen in plaats van elders in huis, zult u waarschijnlijk hangers nodig hebben die de volledige hoogte van de kast benutten, terwijl pakken, korte jurken en truien comfortabel aan halfhoge rails kunnen hangen, waardoor de hoeveelheid hangruimte meteen verdubbelt. Denk ook bij planken en laden goed na over wat u er voornamelijk in wilt opbergen. Veel garderobekasten bieden tegenwoordig superinnovatieve interieurontwerpen met ingebouwde schoenenrekken, juwelenlades en verstelbare vakjes die de organisatiemogelijkheden verbeteren, rommel verminderen en mogelijk extra meubilair in de slaapkamer overbodig maken.
De diepte van de planken is ook een punt van overweging – voorbij een bepaald punt creëert een diepere plank een zwart gat waar kleren verdwijnen, wat betekent dat u moeite kunt hebben om items helemaal achteraan te vinden. Boven een bepaald punt creëert een diepere plank een zwart gat waarin kleding verdwijnt!

3. Maat

Bedenk waar in uw slaapkamer de kledingkast precies komt te staan en wees daar heel zeker van; een groot meubelstuk is vaak moeilijk te verplaatsen (en onmogelijk als het een ingebouwd ontwerp is – uiteraard!) en veel kamers hebben maar één geschikte plaats voor een item van dit formaat, dus het moet perfect passen.
Een veelgestelde vraag is hoe groot een kledingkast moet zijn. Dit hangt af van een groot aantal factoren, waaronder de ruimte in uw slaapkamer en de eisen die u aan de kast stelt, het type bed, vooral een tweepersoonsbed, die u zult gebruiken. In termen van wat er op de markt is, maken de meeste fabrikanten deze kasten met een diepte van ten minste 45 cm, wat voldoende zou moeten zijn om u de mogelijkheid te bieden over voldoende plank-, lade- en hangruimte te beschikken. Terwijl een standaardkast meestal niet hoger is dan 182 cm, kan de breedte sterk variëren: sommige kasten zijn zo compact als 60 cm of zo breed als 244 cm.
Als uw budget en ruimte het toelaten, zou onze tip zijn om zo groot mogelijk te gaan – je kunt nooit genoeg opbergruimte hebben – maar binnen realistische beperkingen, dus denk praktisch na of er genoeg vrije ruimte zal zijn om gemakkelijk deuren te openen, rond te lopen en uw andere meubels er comfortabel in te plaatsen.
Ga zo hoog mogelijk naar het plafond toe om de opslagruimte te maximaliseren. Deze ruimte kan van onschatbare waarde zijn voor het opbergen van extra beddengoed, seizoensgebonden of incidentele voorwerpen die niet dagelijks gebruikt hoeven te worden.

4. Soorten kasten

Zodra u uw functionele behoeften hebt vastgesteld, kunt u de verschillende beschikbare kasttypes bekijken. De eerste grote beslissing die u moet nemen is of u kiest voor een vrijstaande kast of voor een inbouwkast. Inbouwkasten zijn ideaal voor kamers met vreemde hoeken, lastige nissen of schuine plafonds; ze zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde leveranciers, zijn meestal op maat gemaakt, maar toch aanzienlijk duurder. Vrijstaande garderobe kasten zijn het meest veelzijdig wat betreft ontwerp en kosten; ze zijn meestal sneller leverbaar en kunnen indien nodig van kamer naar kamer, of van huis naar huis worden verplaatst. 

5. Stijl

Als groot en dominant meubelstuk draagt het ontwerp van de kledingkast in hoge mate bij aan het algemene thema en de stijl van de slaapkamer. De verschillende beschikbare stijlen zijn eindeloos, van tijdloze, veelzijdige klassiekers tot hoogglans, gelikt hedendaags; van sierlijk Frans boudoir tot minimalistisch Scandinavisch chic.
Kleine details zoals de handgrepen kunnen ook van invloed zijn op de algehele aantrekkingskracht van de kast; of u nu kiest voor sierlijke glazen knoppen, slanke geborsteld-chrome handgrepen of ringtrekkers, deze subtiele handlangers kunnen worden aangepast en helpen de algehele stijl aan te scherpen.
Overweeg ook of u uw kledingkast wilt aanvullen met andere meubels zoals een nachtkastje, commode of kaptafel. Als u wilt dat deze bij elkaar passen, kijk dan of de kledingkast deel uitmaakt van een suite. Het is altijd perfect als uw kast past bij uw tweepersoonsbed qua kleur en design. 

6. Materiaal en afwerking

Het materiaal, de kleur en de afwerking van het oppervlak van uw kledingkast bepalen in grote mate de stijl en ook de praktische bruikbaarheid ervan. Er zijn veel keuzes beschikbaar, waaronder modulaire opties, zodat u kunt mixen en matchen om een op maat gemaakte look te creëren die uniek is voor u! Hier is een gids met de beste materialen voor kledingkasten. Massief hout: een van de meest gebruikte materialen. Massief hout is robuust en duurzaam, en elk type geeft een ander gevoel en effect.
MDF of spaanplaat: veelgebruikte opties tegenwoordig, het zijn kosteneffectieve, zuinige en redelijk duurzame garderobematerialen. Hoogglans afwerking: deze glanzende afwerking geeft uw kamer een strakke, moderne uitstraling en is voornamelijk verkrijgbaar in zwart, wit of zeer lichte kleuren. Matte afwerking: een zachte matte afwerking zorgt ervoor dat uw meubel niet concurreert met andere meubels in de kamer, en past moeiteloos in elke ruimte. Glas en spiegels: ondoorzichtig glas of spiegels geven een extra dimensie aan de kamer door het licht te weerkaatsen, waardoor een helder effect ontstaat dat in de meeste interieurs past. Geschilderde afwerking: in vele kleuren verkrijgbaar, kunnen geschilderde kleerkasten ook worden behandeld met verschillende afwerkingen, zodat ze een meer rustieke, frisse, gedetailleerde of boho-look uitstralen, afhankelijk van uw stijlvoorkeur.
Leer: een nieuwer garderobemateriaal, het gebruik van kunstleer of vinylpanelen op uw garderobedeuren maakt een gedurfd statement in uw ruimte. Uw kunt hetzelfde materiaal ook voor het hoofdeinde van uw tweepersoonsbed gebruiken. Zo verbindt het ontwerp in uw slaapkamer.

kast