Bonefast
Image default
Woning en Tuin

Woning verkopen: vijf gratis tips

De meerderheid van de Belgen probeert altijd eerst zelf zijn woning te verkopen zonder een vastgoedmakelaar. Uiteindelijk blijkt dit niet zo eenvoudig en schakelen veel verkopers uiteindelijk toch de expertise van een vastgoedmakelaar in.

Hieronder alvast vijf tips om je woning te verkopen.

Wees realistisch

De vraagprijs initieel te hoog zetten, omdat je nadien nog steeds lager kan gaan is geen goed idee. Zij die een succesvol een woning verkopen zetten van bij de start een realistische vraagprijs. Een realistische prijs bepalen is niet gemakkelijk, je moet rekening houden met factoren zoals ligging, bouwwaarde, epc, buren, de staat waarin je woning verkeert… Vastgoedmakelaars hebben hier ervaring in en kunnen dit op basis van objectieve criteria berekenen.

Attesten en papieren

Er komt heel wat kijken bij de verkoop van een woning. De regelgeving wordt steeds strenger, zodat kopers goed geïnformeerd en met een gerust hart een woning kunnen kopen. Welke attesten nodig zijn kunnen verschillen per gewest en vragen veel tijd om te verkrijgen. Planning en opvolging is hierbij dus belangrijk om de verkoop niet nodeloos te vertragen.  

Wees eerlijk

We zetten allemaal graag de pluspunten van onze woning in de kijker. Maar besteed ook eerlijk aandacht aan de mindere zaken. Een woning verkopen doe je door je neutraal en objectief op te stellen.

Geurtjes en kleurtjes

Onze zintuigen zijn belangrijk, net zoals die van potentiële kopers. We worden bewust en onbewust beïnvloed door geuren en kleuren. Zorg er dus voor dat je woning neutraal geurt door voldoende te verluchten. Als je felle kleuraccenten in je interieur hebt, kan het ook aangeraden zijn om die even te overschilderen met een neutraler kleur. Niet iedereen houdt immers van een knaloranje muur in de keuken bijvoorbeeld.

Neem emotioneel afstand van je woning  

Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag en is zeer gehecht aan zijn woning. We zijn honkvast en nemen met pijn in het hart afscheid van onze woning voor herinneringen. Voor potentiële kopers zijn deze herinneringen echter niets waard, verwijder bij bezoeken dus zoveel mogelijk persoonlijke zaken zoals foto’s, tekeningen, enz…

Hier vind je meer info over woning verkopen.