Bonefast
Image default
Beauty en verzorging

Zo kies je de juiste shampoo voor je haartype

Het kiezen van de juiste shampoo kan een grote uitdaging voor je zijn, aangezien er een overweldigend aanbod aan shampoo types is in drogisterijen en supermarkten. Elke haarsoort heeft weer specifieke behoeftes en het is belangrijk dat je daarvoor een product kiest die ook hierop aansluit. Verschillende shampoos zijn ontworpen om een bepaald probleem te minimaliseren of te voorkomen en als je niet de juiste kiest, dan kan dit misschien leiden tot ongezond en dof haar. Of je nu fijn, dik, krullend, vet of droog haar hebt, er is een perfecte shampoo voor jou. In dit blog gaan we dieper in op hoe je de juiste shampoo kiest voor jouw haartype en hoe je zo je haar optimaal kan verzorgen en versterken.

Herken de symptomen

Het kiezen van de juiste shampoo begint bij het ontdekken welk haartype je hebt. Het beste om dit te ontdekken is door je haar te wassen en het natuurlijk te laten drogen (dus niet föhnen). Kijk daarna hoe je haar voelt en eruit ziet: is je haar fijn, dik, krullend, steil, droog, vettig of juist beschadigd? Fijn haar voelt bijvoorbeeld heel dun aan en het mist volume, terwijl ik haar juist voller en zwaarder aanvoelt. Bij droog haar voelt je haar ruwer aan en is er ook een gebrek aan glans. Vettig haar ziet en voelt juist olieachtig aan. Door deze kenmerken te herkennen, kun je veel gerichter zoeken naar een redken shampoo die specifiek is samengesteld om jouw haartype te verzorgen en te voeden.

Zoek naar de juiste ingrediënten in een shampoo

Een andere belangrijke tip is om specifiek te kijken naar de ingrediënten in een shampoo. Deze elementen zijn namelijk gericht op het verzorgen van bepaalde haartypes en sommige ingrediënten zijn beter voor bepaalde haartypes dan andere. Voor droog haar moet je bijvoorbeeld kijken of de shampoo hydraterende bestanddelen bevat. Denk hierbij aan jojobaolie of sheaboter, omdat deze ingrediënten vocht vasthouden en glans herstellen. Shampoos voor vettig haar bevatten juist reinigende ingrediënten, zoals tea tree olie of citroen extract. Voor beschadigd haar moet je dan weer op zoek naar ingrediënten die rijk zijn aan proteïne, zoals keratine of zijde peptiden. Deze zullen je haar stevig voeden waardoor de structuur van je haar minder slap raakt.