Bonefast
Image default
Woning en Tuin

Wat kun je maken van een boomstam?

De bomen die moeten worden gekapt of zijn omgevallen tijdens een storm krijgen een tweede leven. De stam van een bouw is opgebouwd uit: de schors, bast, cambium, spinthout, kernhout en merg. Wanneer men een boom omzaagt ziet men de kringen in de stam. Het herkenbare patroon wat men dan ziet zijn de groeiringen. Elke ring staat voor een jaar. Hieruit kan men dus afleiden hoe oud een boom is. De bomen die goed zijn gegroeid en dik genoeg zijn afhankelijk van het aantal jaren kunnen worden gebruikt om mooie meubels van te maken.

Nieuwe trends

Een nieuwe trend van de afgelopen jaren op het gebied van woning inrichting, is het terug brengen van stukjes natuur in huis en op het werk. Zowel particulieren als bedrijven volgen deze trend bij de inrichting van hun panden. Steeds meer kleine bedrijfjes richten zich op het maken van bijvoorbeeld meubels uit een boomstam. De aandacht voor de klant is hierbij het belangrijkst. Er wordt hier altijd maatwerk geleverd. De klant kiest zelf het type hout. Dit kan variëren tussen Europese houtsoorten en Noord-Amerikaans hout. De meubels worden precies op maat gemaakt vanuit de wensen van de klant. Daarnaast geldt ook dat vakmanschap nog iets extra’s biedt. Een consument waardeert vaak de liefde en tijd die wordt gestoken in meubels extra.

Als we dan een blik werpen op de meubels die gemaakt worden van boomstamhout kan dit variëren tussen: tafels voor in de keuken thuis, tafels voor in de salon, vergadertafels, een bar, stoelen, bloktafels, buitenkeukens, tuintafels.

Wanneer men kiest voor een boomstamtafel is er een keuze uit de verschillende soorten hout en de verschillende soorten poten waarop de tafel steunt. Daarnaast geldt dat de klant zelf de afmetingen doorgeeft.

De keuze voor een boomstamtafel

De keuze voor een boomstamtafel wordt beïnvloed door een aantal aspecten. Een eerste aspect is het feit dat een boomstamtafel voor veel mensen een mooi tafelblad heeft met haar eigen verhaal. De boom heeft geleefd en haar leven is terug te vinden in de noesten en schuren. De vormen het prachtige patroon wat op de tafel prijkt. Een ander aspect is dat een boomstamtafel de natuur terug in huis brengt. Een volgende aspect is dat een boomstamtafel een sterk en robuust karakter heeft. Een fijne bijkomstigheid is dat een boomstamtafel vaak weinig onderhoud vereist.

https://www.boomstamtafel.be/vergadertafel