Bonefast
Image default
Woning en Tuin

Wat is verticuteren

Verticuteren met verticuteermachines is het verwijderen van onkruid en mos uit je gazon. Meestal is het maaien van je grasveld niet genoeg om het in optimale conditie te houden. In de loop der tijd groeit er onkruid en mos tussen het gras dat met maaien niet verwijderd wordt. Mos ontstaat op plekken die in de schaduw liggen maar kan ook ontstaan door het te kort maaien van gras. Hierdoor ontstaat er een soort viltlaag die alles tegen houdt wat gras nodig heeft: water, lucht en licht. Het gras verstikt hierdoor en je grasmat zal tussen de laag langzaam verdwijnen.

Hoe verwijder je de viltlaag

Voor het verwijderen van onkruid en mos heb je een verticuteermachine nodig. Deze “harkt” als het ware de laag weg. Bovendien snijdt de machine de wortels van het mos door zodat het mos niet direct terugkomt. Het beste kan je het gazon verticuteren in het voorjaar en in het najaar. Rond maart, als je zeker weet dat er geen kans op nachtvorst meer is, en rond augustus. Heb je de klus geklaard dan ziet het gazon er even niet zo mooi uit. Maar maak je geen zorgen, binnen een paar dagen zie je al dat het gras zich herstelt. Na het verticuteren is het ook het beste om het gazon te bemesten.

Welke verticuteermachine

Welke machine je kiest is uiteraard afhankelijk van de oppervlakte van je gazon. Hebben we het over een gazon rondom je huis, dan kan je kiezen voor een simpel exemplaar zonder motor. Wordt het oppervlakte toch te groot, dan kan je kiezen voor een verticuteermachine met motor. Deze zijn er ook weer in allerlei vormen en maten. Een sportcomplex met veel sportvelden heeft natuurlijk een krachtigere machine nodig dan een speelveld voor kinderen. Het topmerk Tielbürger heeft die drie machines in haar assortiment.

http://www.donatvanderhorst.nl/