Bonefast
Image default
Woning en Tuin

Waarvoor gebruik je een beitel?

Beitels zijn sinds mensenheugenis al in gebruik. De beitel is een van de oudste en meest gebruikte stukken handgereedschap die men nu nog steeds bij veel klussen en reparaties gebruikt. De beitel van tegenwoordig is een stuk gereedschap dat vervaardigd is uit staal en aan een zijde een scherpe snede heeft. 

Verschillende soorten beitels

In tegenstelling tot vele anderen stukken gereedschap zijn er van de beitel meerdere soorten en varianten. Zo bestaan er speciale beitels voor het bewerken van stenen en bot en uiteraard hout. Hieronder vind je een overzicht van alle ”bekende” en meest gebruikte beitels.

Houtbeitels

Voor houtbewerking worden vaak verschillende beitels ingezet zoals de steekbeitel en hakbeitel. Met deze beitels kun je hout dermate mooi bewerken en afwerken, iets wat machinaal wat moeilijker voor elkaar te krijgen is. De hakbeitel gebruikt men in combinatie met een houten hamer om zodoende een gat in hout te hakken om bijvoorbeeld bepaalde houtverbindingen te maken. Een steekbeitel gebruik je om hout af te steken, bijvoorbeeld tijdens het maken van een halfhoutverbinding. Naast bovenstaande beitels zijn er ook nog twee houtbeitels die je bij houtbewerking kunt gebruiken, namelijk de guts en de burijn.

Metaalbeitels

Metaalbewerking is een vak apart. Voor het bewerken van metaal dien je een metaalbeitel te gebruiken. Dit omdat metalen vaak hard van soort zijn en de beitel eventueel zou kunnen vervormen. Soms dien je daarom een metaalbeitel af te koelen met daarvoor geschikte vloeistof.

Steenbeitels

Het slopen van baksteen, beton en stenen doe je met een steenbeitel. Dit doet de mens al duizenden jaren met deze steenbeitels. Deze beitels zijn in tegenstelling tot bovenstaande beitels aan beide zijden geslepen om zodoende veel kracht uit te kunnen oefenen.  Tegenwoordig bestaan de meeste steenbeitels uit een gesoldeerd inzetstuk van Widia (wolfraamcarbide). Hierdoor zullen de steenbeitels minder snel slijten, maar zijn ze gevoeliger voor breuken.

Overige beitelsoorten

Wat minder bekende, maar toch veel gebruikte beitels zijn onder andere boorbeitels, koudbeitels en schaafbeitels. Deze beitels zien we niet vaak wanneer men bijvoorbeeld in huis moet klussen, maar worden vaak ingezet in de industrie en op werkplaatsen. Deze beitels dienen zorgvuldig te worden gebruikt, aangezien de kans op ongelukken zeker aanwezig is wanneer je niet bekend bent met het gebruik van een van deze beitels. Zeker een boorbeitel dient nauwkeurig te worden gebruikt. Eventueel is het raadzaam om bij gebruik iemand te contacteren met veel ervaring op het gebied van deze beitelsoorten.