Bonefast
Image default
Aanbiedingen

Veilig zwemmen in rivieren en kanalen

Het is niet bepaald veilig om in rivieren en kanalen te zwemmen en helemaal niet in de vaargeul. Als je toch wilt zwemmen in een rivier of kanaal ga dan naar een officiële zwemplek. Het is gevaarlijk om in rivieren en kanalen te zwemmen waar schepen doorheen varen. De stroming die deze schepen veroorzaken kunnen een zwemmer in grote problemen brengen en dit kan zelfs leiden tot verdrinking. Een schroef van een schip heeft een bepaalde zuigkracht en wanneer je daarbij in de buurt zwemt, is zelfs de meest ervaren zwemmer zo goed als kansloos. Het is verboden om te zwemmen bij vaargeulen, bruggen, sluizen en havens.

De schipper ziet je niet

Voor schippers van de binnenvaart zijn zwemmers in het kanaal of in een rivier bijna onmogelijk om te zien. Helemaal bij een lang schip ziet een schipper niet goed wat er voor hem in het water ligt. Een groot probleem is dan ook dat zo’n groot schip niet per direct kan remmen of een uitwijkmanoeuvre kan maken. Wijkt een schip wel uit, dan kan dit weer problemen opleveren voor een ander schip. Het water om zo’n schip heen wordt door het schip naar de buitenkant geduwd en daardoor beweegt het schip naar voren. Deze stroming opzij is voor een zwemmer onmogelijk om aan te ontkomen. Tijdens triathlon is zwemmen het gevaarlijkste onderdeel van de drie sporten. 

Springen in onhelder water

Als zwemmer ben je niet opgewassen tegen de sterke stromingen die schepen veroorzaken. Bij een lage stand is de stroming vaak nog sterker en wanneer je als zwemmer door het temperatuurverschil kramp krijgt, sta je machteloos bij een sterke stroming. Ook zwemmen tussen kribben kun je beter niet doen en van een brug af springen kun je ook beter achterwege laten. Het water is vaak niet helder en daardoor is niet goed te zien hoe diep het is. Zo kun je ook geen mogelijke objecten op de bodem niet zien waar je zomaar bovenop kunt springen.

https://www.triathlon365.nl/de-beste-triathlon-horloges/