Bonefast
Image default
Gezondheid

Laat een zonnesteek je vakantie niet verpesten

In de zomer trekt iedereen lekker naar buiten in het zonnetje, er is niets leuker dan actief zijn is het mooie weer. Een pretbederver is dan natuurlijk een zonnesteek. Wat is een zonnesteek? En nog belangrijker, wat kan je ertegen doen?

Een zonnesteek kan je oplopen tijdens een warme periode, dit houdt in dat er veel zonnestralen zijn en de temperatuur boven de 25 graden celcius gaat. Een zonnesteek is eigenlijk het signaal dat lichaam oververhit is. Dit kan door teveel blootstelling aan zonlicht en een hoge temperatuur, door fel zweten van de inspanning en door te weinig vocht op te nemen. Op dit moment raakt het gedeelte van de hersenen dat zorgt voor de lichaamstemperatuurregulatie helemaal van slag. Je verliest hierdoor ook zouten en vocht in je lichaam door het overmatig zweten. Je gaat je slap voelen en kan zelfs last krijgen van een flauwte. 

De symptonen zijn onder te verdelen in twee soorten: de symptonen voor je effectief een zonnesteek krijgt en de symptonen als je daadwerkelijk een zonnesteek hebt.

Als je hoofdpijn en druk op je slapen begint te voelen, feller begint te zweten dan anders en je flauw en energieloos voelt, ben je op weg naar een zonnesteek en is het dringend tijd om maatregelen te nemen. De volgende symptonen wijzen erop dat je een zonnesteek hebt opgelopen: flauwvallen, verward zijn, zware hoofdpijn en coördinatieproblemen met je lichaam. Op deze moment is het al te laat voor het snel binnenslaan van een flesjes water of een pet kopen

Zoals voor zowat alles geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen! Bereid je goed voor als je je voor langere tijd in de zon wil begeven, dat kan door deze maatregels toe te passen: smeer je goed in herhaal dat regelmatis, drink genoeg water, bedek je lichaam als de zon op zijn felst is (een mooi strandkleedje of een stola om rond je te slaan laten je er toch nog fashionable uitzien) en draag een pet of hoed om je hoofd te beschermen tegen de zon (met een leuke hoed of trucker cap zal je er nog leuker uitzien).

https://www.snapbacks.nl