Bonefast
Image default
Woning en Tuin

Keukenkranen ontkalken

In water zit kalk. Dat kan schade veroorzaken aan waterleidingen, kranen, je spoelbak en andere apparatuur waar water doorheen gaat of mee in contact komt.

Hoeveel kalk er in het water zit, verschilt per gebied waar je woont. Je kunt er bij je waterbedrijf naar informeren hoeveel kalk er gemiddeld in het drinkwater zit. Bij veel kalk spreken we over hard water, bij weinig kalk over zacht water.

Wat doet kalk?

Kalk kan verstoppingen veroorzaken. Dat gebeurt bij het mondstuk (de perlator) van keukenkranen. Daarin zit een zeefje met gaatjes. De kalk kan in die gaatjes gaan zitten. De gaatjes zijn dan dicht en er kan gaan water meer door. De gevolgen laten zich raden: er komt minder water uit de kraan.

Wat kun je doen?

Het is niet zo ingewikkeld om dit probleem op te lossen. Je schroeft het mondstuk los van de kraan. Leg dit in een bakje met schoonmaakazijn. Laat dit een nacht inweken. De volgende morgen spoel je het mondstuk goed schoon, om deze daarna weer op de kraan te draaien.

Je hebt er geen andere dure of ingewikkelde hulpmiddelen voor nodig. Schoonmaakazijn is voldoende.

Als het mondstuk niet los wil

Soms is de perlator moeilijk los te krijgen. Dan kun je ook een doek of keukenpapier pakken, in schoonmaakazijn drenken en om het mondstuk wikkelen. Goed vastmaken en dan een nacht laten weken. Als de kraan een dusdanige vorm heeft dat je er iets aan kunt hangen, kun je een bakje vullen met azijn en dat zo ophangen aan de kraan dat de perlator in het bakje met azijn gedompeld is. Ook dit een nacht laten hangen. Daarna is de kraan ontkalkt. Als de kalk hardnekkig is, herhaal je de hele procedure de volgende dag. Lukt het helemaal niet, dan zit er weinig anders op dan het mondstuk te vervangen, of op z’n minst het zeefje dat er in zit. Dat is normaal gesproken niet nodig bij kalkaanslag.

Andere hulpmiddelen

In de winkels zijn andere hulpmiddelen te krijgen om kranen te ontkalken. Die werken met zuur of andere agressieve middelen. Als je ze vaak gebruikt, kunnen ze de kraan zelf aantasten, met alle gevolgen van dien. Bovendien zijn ze duur. Over het algemeen is azijn voldoende om de kraan te ontkalken.

https://www.keukenkranen.net