Bonefast
Image default
Bedrijven

De voordelen van een goede koffie op het werk

Met mate geconsumeerd, werd het wetenschappelijk bewezen dat koffie onze cognitieve performances verbetert! Cafeïne heeft inderdaad een echt stimulerende werking op onze hersenen dankzij zijn psychoactieve eigenschappen. Hier zijn goede redenen om van koffie op de werkplaats te genieten!

Koffie maakt het mogelijk voor de hersenen om efficiënter en slimmer te werken

De cafeïne die een kopje koffie bevat, heeft een krachtig ergogenisch effect dat de complexe hersenfuncties aan de basis van onze intellect en fysieke functioneren stimuleert. Meer specifiek beïnvloedt cafeïne de volgende cognitieve functies: 

  • De aandachts-, concentratie- en leervermogens worden verhoogd en vergemakkelijkt! Het werd vastgesteld dat één kopje koffie met 75mg cafeïne een aanmerkelijk impact op concentratie ;

  • Het werkgeheugen: cafeïne vergroot het vermogen om korte-termijn-informatie op te slaan om daarna een latere taak uit te voeren.

  • De reactiviteit: cafeïne heeft de vermindering van onze reactietijd als effect, wat onze reflexen verbetert.

  • De executieve functies gekoppeld aan een logische redenering, besluitvorming, planificatie en de uitvoering van gemakkelijke opdrachten worden versterkt.

 

Cafeïne is ook een component van thee, u kunt dan steeds een kopje thee consumeren van de warmedrankenautomaat als u niet gek op koffiemachine bent! En, als uw bedrijf nog geen koffiemachine bezit, zal een onderneming zoals Javry Koffie voor u een gratis proefperiode organiseren. 

Koffie als booster van uw energie

Slaaptekort, verkoudheid, nachtdienst, spijsverteging, … Het gebeurt vaak dat u in zulke momenten u moe vindt, daarom is de ochtendkoffiepauze met collega’s een waardevolle en nodige step voor een werkdag te starten. Een kopje koffie drinken vermindert de sensatie van moeheid en versterkt het energieniveau en de algemene cognitieve functies.

Koffie beschermt de gezondheid van hun hersenen

Koffie beperkt en stelt ziekterisken uit, vooral deze gekenmerkt door neurondegeneratie (Alzheimer, Parkinson, …). Koffie helpt ook in het bestrijden van hersenveroudering in zijn algemeen. 

Koffie als sociale vector in het bedrijf 

Als we in een vorige artikel over de sociale rol van koffie op het werk beschreven, is de koffiepauze een heilig ritueel in de meeste ondernemingen. Bovendien werkt het als een motivatie- en productiviteitsbooster voor de werknemers. De koffiepauze is ook het perfecte moment om enkele minuten de hiërarchische barrières binnen het bedrijf te wissen. In feite is het veel minder intimiderend om met je meerderen over een koffie te praten en het zal gemakkelijker voor je zijn om je ideeën te uiten. De koffiepauze is een goede manier om het bedrijf te ontmantelen en tegelijkertijd de teamgeest te versterken. Een koffiepauze, op het einde is het een mini-teambuilding!