Bonefast
Image default
Mobiliteit

Gevaar door winterweer

Voor kinderen is de winterperiode vaak een erg leuke periode. Door de sneeuw kunnen kinderen wel uren buiten spelen. Van leuke sneeuwpoppen maken tot sneeuwballengevechten, het kan allemaal in de winter. Toch is niet voor iedereen de winterperiode een leuke tijd. Het winterweer kan namelijk ook voor erg veel gevaar zorgen. Sneeuw en vorst zijn namelijk slechte invloeden op de veiligheid van het verkeer. Door de combinatie van sneeuw en vorst kan er namelijk gladheid optreden. Het aantal verkeersongevallen in tijden van winterweer kent dan ook een forse toename. Bij sneeuwval is het percentage verkeersongevallen zelfs vijftig procent hoger

Het winterweer heeft hiernaast ook een nadelige invloed op het luchtverkeer. Gedurende het eerste echte winterweekend in Nederland hadden reizigers op Schiphol te maken met grote vertragingen. Als gevolg van het winterweer en de bijbehorende verkeersongevallen ontstaan er ook ellenlange files op de Nederlandse wegen. Er bestaan echter natuurlijk wel hulpmiddelen die kunnen helpen om het verkeer veiliger te maken. Met een strooimachine kan de gladheid van wegen verminderd worden. Dit doet de strooimachine door zout over het wegdek te strooien. Voor het sneeuwvrij maken van de wat kleinere wegen kan er gebruik gemaakt worden van een veegmachine.

Naast al deze maatregelen om wegen zo goed als mogelijk berijdbaar te maken is er natuurlijk ook een verantwoordelijk voor weggebruikers zelf. Te weinig weggebruikers schijnen te beseffen wat voor gevaren het winterweer voor het verkeer met zich meebrengt. Snelheid aanpassen en voldoende afstand met de voorganger zijn noodzakelijke maatregelen die elke weggebruiker zou moeten toepassen. Hiernaast vinden veel weggebruikers in Nederland het niet noodzakelijk om winterbanden aan te schaffen. Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg en dit kan uiteindelijk het verschil betekenen in het verkeer. Twijfel dus niet en ga naar een garage om de auto winterklaar te maken.

http://www.fuxtec.nl/