Bonefast
Image default
Cadeau

De geschiedenis van het ontstaan ​​van de Rubiks kubus. referentie

 

De beroemdste puzzel ter wereld werd in 1974 uitgevonden door de Hongaarse beeldhouwer en architectuurprofessor Erno Rubik. Volgens één versie is de Rubiks kubus oorspronkelijk gemaakt als leermiddel. Met de hulp van hem probeerde Rubik de studenten de grondslagen van de wiskundige groepstheorie bij te brengen.
De beroemdste puzzel ter wereld werd in 1974 uitgevonden door de Hongaarse beeldhouwer en hoogleraar architectuur Erno Rubik.

Rubik werkte als docent industrieel ontwerp en architectuur aan de afdeling Binnenhuisarchitectuur van de Academie voor Toegepaste Kunsten en Ambachten in Boedapest.

Volgens één versie is de Rubiks kubus oorspronkelijk gemaakt als leermiddel. Met de hulp van hem probeerde Rubik de studenten de grondslagen van de wiskundige groepstheorie bij te brengen.

Rubik wilde de constructie van de kubus zo monteren dat de afzonderlijke elementen vrij op hun plaats konden draaien zonder de constructieve eenheid van het hele apparaat te schenden.

Aanvankelijk was het speelgoed een set van 27 houten kubussen met veelkleurige randen. In de toekomst moesten we alle onnodige dingen weggooien: in zijn eerste kubus liet Rubik slechts 54 buitenranden achter: één kleur voor de zes centrale kubussen, tweekleurig voor twaalf zijblokken en driekleuren voor acht hoekkubussen.

In plaats van de enige “binnenste” kubus werd een cilindrisch bevestigingsmechanisme geplaatst, dat stevig was verbonden met alle buitenste kubussen, maar deze vrij ten opzichte van elkaar liet roteren.

Vrienden van Rubik en studenten van de ondergeschikte Academie traden op als de pioniers van de puzzel.

In 1975 ontving Rubik een Hongaars octrooi voor zijn uitvinding.

De eerste kubusmaker was een kleine coöperatie in Boedapest die de kubus uitbracht als nieuwjaarsspeelgoed, de Buvuos Kocka voor Kerstmis 1978.

Het succes van de Rubik’s Cube werd behaald in 1980, toen de licentie voor de productie ervan werd gekocht door de Ideal Toy Corporation (zij was het die de puzzel de naam Rubik’s Cube (Rubiks kubus) gaf).

Later werd deze naam in de meeste talen van de wereld vastgelegd, met uitzondering van het Hongaars, Duits, Portugees en Chinees, waar de oorspronkelijke naam “Magische Kubus” wijdverspreid bleef, evenals in het Hebreeuws, waar hij “Hongaarse Kubus” werd genoemd.

Toen werden ongeveer 100 miljoen “legale blokjes” geproduceerd, en zelfs meer – vervalsingen. In Europa en Amerika verscheen de Rubiks-kubus in mei 1980 en de kubus kwam in 1981 naar de USSR.

In dezelfde 1980 ontving de Rubiks kubus de Hongaarse nationale prijs voor de beste uitvinding en won hij wedstrijden voor het beste speelgoed in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. In 1981 was de kubus te zien in het New York Museum of Modern Art (MOMA). In hetzelfde jaar werd Royal Puzzle, een versie van de Rubik’s Cube gewijd aan de bruiloft van Prins Charles en Lady Diana, op 29 juli 1981, in beperkte oplage in Engeland uitgebracht.

Veel wereldpublicaties hebben artikelen over de Rubiks kubus gepubliceerd, vooral vaak gepubliceerd materiaal over de methoden om de kubus op te lossen. Er waren ook veel van dergelijke artikelen in de USSR. Zo publiceerde het beroemde Sovjetmagazine “Young Technician” in 1982 een artikel met illustraties over de methoden om de Rubiks kubus op te lossen. Even later verscheen een soortgelijk artikel in een al even gezaghebbende Sovjeteditie, het tijdschrift Science and Life. Rubik’s Cube is het populairste speeltje ter wereld geworden.

Om het fenomeen Rubiks kubus te bestuderen, voerden Engelse psychologen een ongebruikelijk experiment uit. Ze gaven de mensapen om de puzzel in elkaar te zetten. Chimpansees behandelden haar eerst met buitengewone belangstelling, maar toen begonnen ze zich zorgen te maken, de angst veranderde in intense opwinding, vergelijkbaar met wanhoop. Een van de apen gooide de kubus weg van de kooi, een ander probeerde het op te eten, de derde brak het in woede in kleine stukjes.

Dit gedrag werd echter niet alleen bij apen waargenomen. Volgens de waarnemingen van Engelse psychiaters en neuropathologen begonnen sommige mensen, die al meer dan een uur met speelgoed in hun handen ronddraaiden, nerveus en boos te worden, mensen die te onevenwichtig waren, werden agressief, ze hadden een verlangen om de kubus te breken. Om zulke uitgestrekte mensen van dienst te zijn, werden kleine plastic bijlen te koop aangeboden, bedoeld om een ​​hardnekkig stuk speelgoed te “straffen”. De aankoop ging vergezeld van instructies over wat er gemaakt kan worden uit de onderdelen van een gebroken kubus.

De populariteit van de Rubik’s Cube begon echter al snel af te nemen. En al in 1983 was het bijna onmogelijk om speelgoed in de winkelrekken te vinden.

In 1985 kocht de Engelse firma Seven Towns de rechten op de Rubik’s Cube van Ideal Toy Corporation en in 1991 hervatte de verkoop ervan.

De tweede golf van populariteit van de Rubiks kubus begon in 1996, toen door de inspanningen van de eigenaar van Seven Towns Tom Kremer de verkoop van speelgoed in de Verenigde Staten 300 duizend stuks bedroeg, en in het VK een jaar later – 100 duizend stuks

 

rubiks kubus

https://breinbrekers.be