Bonefast
Image default
Zorg

Chronische sinusitis: 5 dingen om te weten

Voor veel mensen betekent sinusitis vooral een drukkende hoofdpijn en pijn rond de ogen. Maar je kunt ook sinusitis hebben zonder pijn te voelen. Als je lang last hebt van sinusitis, kan dit zelfs leiden tot astmatische bronchitis. Soms zitten er ook poliepen in je neus, die door allergieën kunnen komen. Erg vervelend dus. Laten we daarom eens kijken naar de symptomen, oorzaken en wat je er aan kunt doen.

Symptomen en oorzaken

Chronische sinusitis kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder drukkende en pijnlijke sensaties in het gezicht, neusloop, verstopte neus en verminderde reukzin. De aandoening kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder agressieve omgevingsfactoren zoals tabaksrook en vervuiling, tandinfecties, neuspoliepen, verminderde weerstand en allergische reacties.

Diagnose en onderzoek

Artsen diagnosticeren sinusitis vaak op basis van symptomen en lichamelijk onderzoek. Ze kunnen ook aanvullende tests uitvoeren, zoals rhinoscopieën en radiologisch onderzoek, om de diagnose te bevestigen en mogelijke complicaties uit te sluiten. Voor chronische sinusitis kan een doorverwijzing naar een specialist zoals een neus-keel-oorarts nodig zijn voor uitgebreider onderzoek en behandeling.

Behandelingen

De behandeling van chronische sinusitis kan variëren, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de onderliggende oorzaken. Denk aan antibiotica, ontstekingsremmende middelen en pijnstillers om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep met apparatuur van een medische apparaten leverancier nodig zijn om de ventilatie en drainage van de sinussen te verbeteren.

Complicaties en risico’s

Chronische sinusitis kan leiden tot verschillende complicaties, zoals slechte neusventilatie, reukproblemen en terugkerende luchtweginfecties. Ernstige gevallen kunnen abcessen rond de ogen veroorzaken, wat dringende medische interventie vereist. Het is belangrijk om eventuele risicofactoren te identificeren en te behandelen om complicaties te voorkomen.

Aanpassingen in levensstijl en preventie

Naast medische behandelingen zijn er ook aanpassingen die je kunt maken in je levensstijl. Vermijd bijvoorbeeld agressieve omgevingsfactoren zoals tabaksrook en minimaliseer blootstelling aan allergenen. Het regelmatig spoelen van de neus met een zoutoplossing en het gebruik van bevochtigende neussprays kunnen ook helpen om de symptomen te verlichten en de sinussen gezond te houden.