Bonefast
Image default
Woning en Tuin

Bewegen in het groen

Bewegen is gezond, maar zoals je vast wel weet is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend om te bewegen. Toch is voldoende beweging in elke levensfase van groot belang. Op initiatief van zorgcentrum Vredewold realiseerde BTL in Leek daarom een semiopenbare beweegtuin.

De beweegtuin

De beweegtuin zet bewoners van zorgcentrum Vredewold en buurtbewoners aan om meer te bewegen en zorgt zo voor interactie tussen zorgcentrum en buurt. Samen met huisartsen, fysiotherapeuten en andere Leekse zorgverleners wordt zo een impuls gegeven aan het buiten bewegen in Leek.

Verbindend en gezond

In de beweegtuin zijn diverse bewegingstoestellen gerealiseerd waarvan de bewoners van het zorgcentrum gebruik kunnen maken. De toestellen hebben een parcoursopstelling en bieden jong en oud, naar vermogen, een breed scala aan uitdagingen. Jong en oud, want de toestellen zijn niet alleen voor bewoners toegankelijk. Iedereen is uitgenodigd om met deze bewegingstoestellen aan de eigen gezondheid te werken. Daarmee vormt de tuin een verbindend element tussen zorgcentrum en wijk en wordt de gezondheid van alle gebruikers gestimuleerd. De expertise van BTL zorgt ervoor dat de toestellen veilig zijn en blijven.

Expertise

Bij het aanleggen van een beweegtuin kan BTL rekenen op de expertise van werkmaatschappijen BTL-Advies en BTL-Realisatie. BTL-Advies brengt kennis samen op het gebied van ontwerp en planning, terwijl aannemers en ingenieursbureau BTL-Realisatie de uitvoering en het beheer op zich kan nemen.

Trots op de beweegtuin

De beweegtuin in Leek is sinds de aanleg in 2014 een verbindend element geworden. De tuin wordt zo gewaardeerd dat deze in 2018 zelfs onderwerp was van NLdoet. Vrijwilligers, waaronder het Leekse College van B&W, spanden zich in voor het opruimen en zomerklaar maken van de beweegtuin. In 2017 werd in de beweegtuin een prokkel georganiseerd. Een prokkel is een sportieve dag voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking.